Meloja Netta Malinen nauttii kausiauton ketteryydestä – ja stereoista!

Meloja Netta Malinen nauttii kausiauton ketteryydestä – ja stereoista!

Netta Malinen on tamperelainen rata- ja maratonmeloja, joka aloitti polkunsa melonnan parissa vuonna 2007 Tampereen Vihurin riveissä. Netan melontavuosien varrelle on mahtunut harjoittelua ja kilpailemista kaikilla rata- ja maratonmelonnan eri kilpailumatkoilla, aina 200 metrin matkasta maratoniin ja jokimaratoniin saakka.

 

 

”Katsojan silmään liike voi äkkiseltään näyttää monotoniselta ja helpolta, mutta melojan näkökulmasta jokainen melanveto on tasapainoa ja tarkkaa veden aistimista vaativa koko vartalon tuottama voimaimpulssi, jossa on oma rytminsä ja dynamiikkansa.”

 

Kipinä harjoitteluun ja kilpailemiseen on säilynyt Netalla vahvana läpi vuosien, ja melonnasta onkin muotoutunut elämäntapa!

- Lajissa kiehtoo erityisesti harjoittelun monipuolisuus, vesielementti sekä tunne siitä, että laji on tarpeeksi haastava: mitä syvemmälle sen parissa pääsee, sitä enemmän tuntuu löytyvän uutta opittavaa! Katsojan silmään liike voi äkkiseltään näyttää monotoniselta ja helpolta, mutta melojan näkökulmasta jokainen melanveto on tasapainoa ja tarkkaa veden aistimista vaativa koko vartalon tuottama voimaimpulssi, jossa on oma rytminsä ja dynamiikkansa. Onnistunut melanveto palkitsee tekijänsä viemällä kajakkia tehokkaasti eteenpäin ja antaen melojalle pienen rennon silmänräpäyksen ennen uutta melanvetoa, Netta kuvailee lajiaan.

 

Kilpauransa ohella Netta työskentelee seurassaan lasten ja nuorten valmentajana, ohjaten lapsille harjoituksia ja melontakouluja sekä laatien innokkaimmille harjoitusohjelmia.

- Pidän työstä paljon! Olen aikanaan kouluttautunut kielten opettajaksi, mutta valmistuttuani vuonna 2017 melontavauhtini alkoi näyttää sen verran nousujohteiselta, että päätin antaa opettajan töiden odottaa ja keskittyä urheilemiseen, Netta kertoo. Valmentajana Netta kertoo kuitenkin kokevansa, että pääsee samankaltaisen asian äärelle, eli ohjaamaan lapsia ja nuoria uuden opettelussa.

- Miljöönä vaan on luokkahuoneen sijaan järvenselkä! Netta naurahtaa.

 

”Tuntuu toisinaan hieman hankalalta määritellä, minkä verran melonta on minulle työ tai harrastus, sillä se on molempia.”

 

Viime kaudella Netalle tarjoutui mahdollisuus aloittaa Suomen alle 16-vuotiaiden valmennusryhmän leirivalmentajana, mikä toi uutta näkökulmaa valmennustyöhöni. Netta kertoo olevansa kiitollinen valmentaja, koska mieluisan työn lisäksi, työkuviot on mahdollista sovittaa hänen omaan urheilu-uraansa.

- Tuntuu toisinaan hieman hankalalta määritellä, minkä verran melonta on minulle työ tai harrastus, sillä se on molempia, Netta miettii.

 

Suomen pitkän talvikauden aikana Netan tärkein harjoittelupaikka, Kaukajärvi Tampereella, on jään peitossa. Talven aikana Netta onkin paljon leireillä ulkomailla, tänä talvena Espanjan Sevillassa, jonne maajoukkueen kajakit on kuljetettu talven ajaksi. Kilpailukausi alkaa tavallisesti huhtikuun lopulla karsintakilpailuilla maailmancupeihin, jotka puolestaan melotaan toukokuussa. Tärkeimmät arvokilpailut osuvat tavallisesti kesä- ja elokuulle. Näin ollen matkustelua ja ulkomailla asumista kertyy melkein puolet vuodesta.

- Jos siis omistaisin auton, se seisoisi käyttämättömänä suuren osan vuodesta, mikä ei tunnu järkevältä, Netta toteaa.

- Kuitenkin erityisesti talvikaudella kotona ollessani, kun harjoituspaikat vaihtelevat hiihtolatujen, kuntosalien, seuran vajan ja Varalan urheiluopiston välillä, auto on todella tarpeen, sillä se säästää aikaa ja mahdollistaa kulkemisen kaikkialle. Siksi auton joustava, lyhytaikainen vuokraus on kuin tehty minun elämäntilanteeseeni, Netta summaa.

 

”Jos siis omistaisin auton, se seisoisi käyttämättömänä suuren osan vuodesta, mikä ei tunnu järkevältä.”

 

Tammikuinen treenipäivä kotona Tampereella alkaa tavallisesti klo 7.30. Herättyään Netta syö aamiaista kirkasvalolampusta lisäenergiaa keräten ja käy läpi mielessään päivän aikataulut, harjoitukset sekä muut tekemiset. Ja lähtee sitten aamupäivän treenien pariin.

- Treeneihini kuuluu paljon yhdistelmäharjoituksia, sillä siten pystyn kehittämään useita eri ominaisuuksia, Netta kertoo. Treenit alkavat Tampereen Vihurin vajalla, jossa hän meloo melontaergometrillä. Se on laite, joka simuloi melontaa, ilman vettä tosin, mutta antaa hyvää ärsykettä melontalihaksistolle ja tekniikan työstämiselle. Ergometriharjoitus kestää tunnin, jonka jälkeen on vuorossa pieni välipala ja ajomatka Kaupin hiihtostadionille hiihtoharjoituksiin.

- Hiihto on melojalle parasta yleiskestävyysharjoittelua, sillä se kuormittaa melonnan tavoin koko vartaloa, on hapenotolle kohtuullisen raskas laji ja kehittää kaiken lisäksi kehonhallintaa. Hiihdän tunnin, minkä tarkoituksena on huuhdella kehosta ergometriosion aikana syntyneitä maitohappoja pois sekä parantaa sydän- ja keskeisverenkiertoelimistön kuntoa, Netta jatkaa.

 

- Hiihdon jälkeen olen aika väsynyt ja nälkäinen, ja tyytyväinen siitä, että minulla on vuokra-auto, jossa on penkinlämmitin ja hyvät stereot, ja jolla pääsen vaivattomasti siirtymään seuraavaan paikkaan, Netta jatkaa päivänsä kulusta. Hän suuntaakin lounaalle Kaukajärven Aitoleipään, joka on yksi hänen tukijoistaan, ja nauttii suuren ja terveellisen aterian, vilkaisten samalla päivän uutisia ja sähköposteja. Sitten onkin aika palata kotiin lepäämään. Netta kertoo yrittävänsä tavallisesti nukkua päivällä hieman, mutta aina se ei onnistu, ja silloin ratkaisu on lepäillä muuten vaan tekemättä mitään erityistä.

 

”Hiihdon jälkeen olen aika väsynyt ja nälkäinen, ja tyytyväinen siitä, että minulla on vuokra-auto, jossa on penkinlämmitin ja hyvät stereot, ja jolla pääsen vaivattomasti siirtymään seuraavaan paikkaan.”

 

Klo 15 maissa alkaa valmistautuminen iltapäivän harjoitukseen, joka voi olla esimerkiksi voimaharjoitus. Tampereen Vihurin vajan kuntosalilla. Talviaikaan voimaharjoittelussa Netta kertoo usein painotettavan muun muassa maksimivoimaa, sillä sitä on otollista kehittää kilpailukauden ulkopuolella. Voimaharjoitus kestää puolitoista tuntia, jonka jälkeen vuorossa on taas pieni välipala, ennen kuin sali täyttyy innokkaista juniorimelojista. Heilläkin on tänään voimaharjoitus, jossa vahvistetaan mm. kehonhallintaa, tasapainoa, nopeutta ja tutustutaan erilaisiin liikkeisiin.

- Näytän mallia, ohjaan, annan vinkkejä ja kyselen tuntemuksia, toisinaan otan videonpätkiäkin. Junioreiden harjoituksen jälkeen ajan kotiin syömään ja lepäilemään, Netta päättää.

 

Vapaa-ajalla kovin moneen harrastukseen ei tällä hetkellä Netalla riitä aikaa tai energiaa, mutta hän mainitsee musiikin kuuntelun ja kirjoittamisen mieluisiksi ajanvietteiksi.

- Kuuntelen musiikkia tavallisesti useita tunteja päivässä, enimmäkseen kuulokkeilla, mutta myös autossa stereoista. Erityisesti minuun tekee vaikutuksen osuvien sanoitusten lisäksi taidokas ja ilmaisuvoimainen kitaran ja rumpujen soitto. Joka kerta kun lähden autolla pihasta, valitsen hetkeen sopivan kappaleen, lisään fiiliksen noustessa äänenvoimakkuutta ja toisinaan saatan laulaa myös mukana, Netta hymyilee.

 

Tällä hetkellä Netta meloo Suomen ratamelonnan maajoukkueessa, ja tähtää erityisesti 500 metrin matkalle, jossa Netta kilpailee sekä kajakkiyksiköllä että -kaksikolla. Aikuisten sarjoissa melottuja Suomenmestaruuksia on kertynyt toistaiseksi 65 kappaletta. Netan paras sijoitus MM-kilpailuissa on toistaiseksi 8. sija, ja EM-kilpailuissa 5. sija, molemmat kajakkiyksiköiden 1000 metrin matkalla. Olympialaisissa kilpailtava 500 metrin matka on kiehtonut Nettaa eniten parin viime kauden aikana, ja siinä hänen toistaiseksi paras arvokilpailusijoituksensa on 15., jonka Netta meloi viime kauden EM-kilpailuissa Münchenissä.

Lue myös