Ulkomaalaiset matkailijat ovat työn suola

Ulkomaalaiset matkailijat ovat työn suola

Talvi on kiihkeintä sesonkiaikaa Rovaniemellä. Hyväntuuliset turistit saapuvat tapaamaan Joulupukkia ja ihastelemaan revontulia. Jonnie Arviranta palvelee kansainvälisiä vieraita Enterprisen toimipisteellä mielellään.

Joulukuun puolessa välissä Enterprisen Rovaniemen pisteellä eletään vuoden kiireisintä aikaa.  Ulkomaiset turistit ovat saapuneet pohjoiseen ihmettelemään pakkasta ja luontoa sekä vierailemaan totta kai Joulupukin luona.

 

- Töistä suihkun kautta nukkumaan ja aamulla takasin töihin, Rovaniemen toimipisteen asiakaspalvelija Jonnie Arviranta naurahtaa kuvaillessaan työviikkoaan.

 

Arvirantaa ei sesonkihulina haittaa. Hän tietää, että tammikuun loppuun mennessä kovin kuhina on ohi. Sitten ehditään huokaista hetki, ennen kuin hiihto- ja pääsiäisloman viettäjät saapuvat. Kun lumet huhti-toukokuussa sulavat, on aikaa vaihtaa renkaita ja puunata autoja. Kesä on Rovaniemellä rauhallista aikaa. Syksyllä turistikausi käynnistyy taas suomalaisten ruskaretkeläisten myötä.

 

- Asiakaspalvelua, autonpesua, autojen kuljettamista toimipisteeltä toiselle, Jonnie kuvailee työpäivänsä kulkua.

 

Kiire ei tarkoita, etteikö töissä olisi mukavaa. Itse asiassa Jonnie myöntää nauttivansa tästä sesongista. Hänen mielestään työn suola on juuri kansainvälisten asiakkaiden kanssa asioiminen. Hyväntuuliset lomalaiset ovat ihmeissään ja innoissaan kaikesta näkemästään. Jonniesta puolestaan on hauska tavata ihmisiä eri kulttuureista ja maista, jutella ja kysellä kuulumisia.

 

- Kyselen, ovatko he ennen nähneet lunta tai ajaneet lumella. On aina kiva tavata ihmisiä ensi kertaa vaikka Kolumbiasta tai Brasiliasta. He pohtivat, näkevätkö he täällä poroja tai näkyykö revontulia, Jonnie hymyilee.

 

Mummon myötä vuokra-autojen pariin

 

22-vuotias Jonnie ajautui mukaan vuokra-automaailmaan mummonsa myötä. Lukion jälkeen Jonnie suuntasi armeijan riveihin ja ryhtyi palattuaan katselemaan töitä. Mummo puolisoineen ajoi jo tuolloin säännöllisesti leasingautoja toimipisteeltä toiselle ympäri Lappia. Mummonsa innoittamana myös Jonnie lähti mukaan siirtoajoihin. Työ tempasi mukaansa.

 

- Aloin olla tuttu näky hakiessani ja tuodessani auton avaimia. Pian Enterpriseltä jo soitettiin, että kiinnostaisiko tulla töihin, Jonnie muistelee.

 

Ja Jonnietahan kiinnosti kovasti. Nyt työhistoriaa Enterprisellä on takana jo vuoden ajalta. Vakituinen työsopimus allekirjoitettiin viime syksynä. Enterprisen työporukka on Jonnien mielestään nuorekasta ja keskenään  hyvin samanhenkistä. Jonnie kehuu porukan tiimihenkeä ja yhteen hiileen puhaltavaa asennetta. Iltavuorolaiset huolehtivat kaiken kuntoon aamua varten ja päinvastoin. Töihin on Jonnien mielestä aina mukava tulla. Ala on osoittautunut niin kiinnostavaksi, ettei Jonnie kaipaa muualle.

 

- Jossakin vaiheessa olisi kiva opiskella jotain, vaikka monimuoto-opintoina työn ohessa. Tässä on kyllä niin mukava olla, että jatkossa kiinnostaisi kehittyä ja edetä tällä uralla, Jonnie pohtii. 

Lue myös